O STROKOVNEM SREČANJU TRANSAKCIJSKIH ANALITIKOV – 2015

Kako je bilo na strokovnem srečanju TA v dnevih 13. in 14. februarja 2015

 

Žvelc (Small)V petek in soboto, 13. in 14. feudeleženci1 (Small)bruarja 2015 je bilo uspešno izvedeno strokovno srečanje transakcijskih analitiko.
Dogodek se je odvjal v prostorih M-Hotela v Ljubljani.

 

Predavanja so bila zanimiva, sodelovanje udeležencev aktivno.

Uvodoma nas je dr. Gregor Žvelc navdušil s predtavitvijo novosti na podorčju TA

PosebnMarx (Small)ost je vsekakor predstavljal dr. Marx Christophe s svojo temo “Kam je izginil moj libido?”. Predaval je v francoščini, prevajal je Igor Ravnik, ki je tudi pripravil slovenske slajde, ki so spremljali predavanje. Že sama tema je bila zelo zanimiva in  osvežujoča, pri nas je seksologija še slabo zastopana. Dodatno prijetno presenečenje pa sta nam pripravila predavatelja na začetku, ko sta v čast Valentinovem (in temi) zapela in zaigrala na katirao staro narodno pesem, Marx v francoščini, Ravnik v slovenščini. Prav odlična sta bila, da o vzdušju, ki sta ga ustvarila, niti ne govorim.

Tili Kojič je z dr. Maxom Christophom opravila intervju in ga objavila v Vivi (13. april 2015) in si ga lahko preberete: na http://www.viva.si/Seks/12724.

Barbara (Small)

Melita (Small)Melita Košak nas je vodila v skrivnost čuječnosti. Poleg spoznavanja osnovnih principov uporabe tehnik čuječnosti smi si pridobili še lastno izkušnjo spoznavanje sebe: z rozino smo si pomagali odkrivati sebe, spoznavati svoje reakcije v dani situaciji. Ja zanimive reči o sebi lahko ugotoviš s temi vajami.

Barbara R. Zupančič je predstavila tehnike dela s klientom ter relacijsko delo, na koncu pa izvedla izjemno zanimivo vajo: ko terapevt in klient skupaj ustvarjata izdelek (risbo, plastko). S partnerico sva bili navdušeni, saj se nama je med risanjem skupne risbe pričaral I-thou trenutek. udeleženci (Small)Udeleženci so menili, da so tovrstne vaje lahko v veliko pomoč pri delu s klienti.

Medtem ko je Barbara R. Zupančič izvajala delavnico “Sem, ker sva”, se je v sosednji sobi dogajala psihodrama. Mag. Ivana Mandarić in Lidija Vasiljević sta povezali TA in psihodramo. In udeleženci so bili zadovoljni, nekaj jih je izjavilo, da bi z veseljem pridobili še dodatna znanja o psihodrami.

Slavica (Small)Pucelj (Small)

Intenziven odziv sta imeli predavanji o vzgoji, saj so se mnenja iskrila in tudi sprožile so se močne reakcije. To je odraz razprav o fizičnem kaznovanju otrok, ki se v zadnjem času razpredajo  v našem prostoru. Slavica Ravnik je razmišljala o avtoritativni in permisivni vzgoji in navedla prednosti in slabosti ene in druge. Že takoj se je sprožila reakcija – ena od poslušalk se je intenzivno zavzela proti avtoritativni vzgoji. Popoldne pa je nastopil še  Bojan Pucelj, ki je imel zelo privlačen naslov predavanja: Kaj storiti, ko se ti zdi, da ne moreš narediti drugega, kot udariti otroka? Uvodoma je avditorij presenetil z besedami, da je telesna kazen popolnoma nesprejemljiva, da je neučinkovit in etično nesprejemljiv ukrep. V nadaljevanju je  tako razburil nekatere udeležence, da so celo zapustili prostor. Ostali pa smo se v nadaljevanju kar v redu pogovorili. Škoda, da ni bilo več priložnosti seznaniti se z drugimi, učinkovitejšimi ukrepi.

Program je bil uspešno izpeljan, kljub temu, da sta dve temi zaradi bolezni predavateljic odpadli. Pedavanje Nataše Mohorč Kejžar Transakcijska analiza in vedenjski pristop managementa v podjetjih in delavnica Mag. Nade Žanko: “Discount matrica”, orodje za diagnosticiranje in načrt obravnave. Za slednjo  so udeleženci izrazili željo, da se jo organizira posebej, saj je tema za njihovo delo zelo pomembna.

Prezentacije: V spodnjih povezavah so prispevki, za katere so predavatelji soglašali, da jih objavimo na spletni strani, vse pa smo posredovali udeležencem na njihove e-naslove:
–  Prezentacija Barbare Repinc Zupančič: Sem, ker sva
–  Prezentacija Melite Košak: Raba čuječnosti v TA
–  Uvdno predavanje Gregorja Žvelca: Novosti v transakcijski analizi
–  Prezentacija Aleksandre P. Meško: Vedenjski vidiki ŽS
– Prezentacija Slavice Ravnik: Razvajena generacija

Okrogla miza o poklicu psihoterapevta v Sloveniji

okrogla miza (Small)Velik interes in burno razpravo je spodbudila Okrogla miza z naslovom Poklic psihoterapevta v Sloveniji. Prožala so se številna vprašanja o tem, kdo sploh je upravičen opravljati ta poklic, zakon, ki naj bi to podorčje uredil, pa nikakor ne zagleda luči dneva. Udeleženci omizja so povedali veliko zanimivega, razprava med občinstvom pa je tudi bila burna.

Številni so se zanimali za zapis, zato smo pripravili povzetek razprave skupaj s sklepi, ki smo jih tudi že posredovali Ministrstvu za zdravje, kot je bilo sklenjeno na okrogli mizi. V povzetku je poleg vsebinske in postopkovne predstavitve priprav zakona o psihoterapevtski dejavnosti v Sloveniji, opis stanja pri izobraževanju za psihoterapevta, kakor tudi literatura, kjer se zainteresirani lahko bolje seznanijo o tej tematiki.

Okrogla miza – povzetek

Članki, na katere vas napotujemo v povzetku:
Možina – Psihoterapija v Sloveniji danes in jutri
– Možina- regulativa pst v Evropi

Možina-Bohak-zakon o psihoterapiji
– Možina-zgodovina-slov-psihoterapije

Tukaj kliknite za  Program strokovnega srečanja TA feb2015

Povzetki in predstavitve predavateljev:  Povzetki feb15


 

VABILO
Društvo za transakcijsko analizo Slovenije

 SLOVENTA

vabi na

STROKOVNO SREČANJE
TRANSAKCIJSKIH ANALITIKOV

 13. in 14. februar 2015
Ljubljana, M hotel

Namen strokovnega srečanja je ohranjati kontakt s stroko, omogočiti profesionalni razvoj vseh, ki uporabljajo TA pristop pri svojem poklicnem delu ter seznanitev z najnovejšimi trendi in terapevtskimi pristopi v TA. Srečanje bo potekalo v obliki predavanj, delavnic in okrogle mize. Okrogla miza bo namenjena razpravi o ovirah za zakonsko umestitev poklica psihoterapevt v register poklicev Republike Slovenije.

Vljudno so vabljeni tudi kolegi drugih terapevtskih usmeritev, psihologi, psihiatri, zdravniki družinske medicine in vsi, ki jih to strokovno področje zanima.

Na srečanju bosta predstavljeni dve strokovni knjižni novosti, in sicer prevod druge dopolnjene izdaje knjige TA-Today avtorjev Iana Stewarta in Vanna Joinesa ter knjiga Kam je izginil moj libido avtorja Christopha Marxa. Knjige bodo naprodaj po ugodnejši ceni.

Poleg domačih bodo sodelovali tudi priznani strokovnjaki iz tujine.

Sodelujoči predavatelji:
1. Christophe Marx, TSTA – P
2. Dr. Gregor Žvelc, PTSTA – P
3. Mag. Nada Žanko, TSTA – P
4. Barbara Repinc Zupančič, PTSTA – P
5. Mag. Ivana Mandarić, CTA – P
6. Mag. Lidija Vasiljević, certificirana psihoterapevtka in edukator psihodrame
7. Slavica Ravnik, CTA – P
8. Nataša Kejžar, specializantka TA
9. Aleksandra P. Meško, PTSTA – P
10. Melita Košak, CTA – P
11. Bojan Pucelj, CTA
12. Ravnik Mihael Igor, dr.med

Kotizacija za dvodnevno strokovno srečanje je 70,00 EUR za člane Slovente in 90,00 EUR za ostale udeležence. Udeležbo na srečanju si zagotovite s plačilom kotizacije ob prijavi na TRR IBAN SI56 0201 0009 2460 657 (NLB d.d.); SWIFT LJBASI2X, namen plačila – navedite svoje Ime in Priimek. Po posebnem dogovoru bo ob predhodni prijavi kotizacijo možno plačati na dan strokovnega srečanja ob registraciji. Podrobnejša navodila glede plačila boste prejeli ob prijavi.

Prijave sprejemamo na elektronsko pošto: judita.bagon@t-2.net

Kotizacije ne vračamo, razen v primeru odpovedi s strani organizatorja.
Za dodatna vprašanja nas lahko pokličete na telefon 031 321 221 ali nam pišete.

Prosimo, če vabilo pošljete vsem, za katere menite, da bi jih strokovno srečanje zanimalo.

Programski odbor:
dr. Gregor Žvelc, Aleksandra P. Meško, Slavica Ravnik, Barbara Repinc Zupančič, Melita Košak
Organizacijski odbor:
Slavica Ravnik, Saša Frece, Helena Požun, Darja Poljanec, Tanja Krist, Judita Bagon

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.