Top

TA

  /  TA

Transakcijska analiza (TA) je svoje ime dobila na osnovi pojma transakcija. “Transakcija”  – osnovno komunikacijsko dejanje, pri čemer dve osebi med seboj izmenjata sporočila, ki so lahko verbalna ali neverbalna. V tem smislu je transakcija osnovna enota komunikacije.

Celotni pristop je zasnovan na analizi sporočil in transakcij med ljudmi.

Transakcijska analiza je teorija osebnosti in sistematična psihoterapija za osebno rast in spreminjanje. Kot psihološka in socialna teorija predstavlja celovit znanstveno humanistični pristop.

Za TA je značilna kreativna kombinacija kognitivne in psihodinamsko usmerjene psihoterapije, obogatena z vidiki komunikacijske terapije (konstruktivne komunikacije brez nesporazumov in psiholoških iger) in procesi gestalt terapije.

Razvila se je iz psihoanalitičnih izhodišč ter ego psihologije v petdesetih in šestdesetih letih dvajsetega stoletja. Njen utemeljitelj je Eric Berne (1910 – 1970), ameriški psihiater kanadskega rodu. Bernova osnovna predpostavka je bila, da so ljudje v redu (OK), da vsak lahko razmišlja in odloča o svojem življenju in te odločitve tudi spreminja.

Uporaba TA je zelo raznolika. Uporabna je pri zdravljenju vseh psiholoških motenj, od vsakdanjih življenjskih težav, do hudih psihoz. Terapevtsko metodo je mogoče uporabljati za posameznike, skupine, pare in družine.

Zunaj terapevtskega področja je TA uporabna tudi v pedagoških in organizacijskih okoljih.