O strokovnem srečanju 2017 – MLADI IN ODVISNOSTI

27. in 28. januarja 2017 smo imeli naše tretje strokovno srečanje. Tema tokratnega srečanja je bila MLADI IN ODVISNOSTI.  Tokrat smo srečanje imeli v izjemno prijetnem okolju, v Mestnem muzeju Ljubljana, na Gospsoki 15, poleg Križank. Udeležili so se ga  strokovnjaki, ki delajo z otroki, poleg transakcijskih analitikov tudi drugih usmeritev, ki opravljajo svojo prakso kot samostojni psihoterapevti in svetovalci, ki se ukvarjajo s problemtiko otrok in mladostnikov ali pa so zaposleni v mladinskih domovih, psihiatričnih in otroških bolnišnicah, centrih za socialno delo, zdravstvenih domovih, osnovnih in srednjih šolah, ter drugih ustnov, ki se ukvarjajo s težavami mladih.

Program STROKOVNEGA SREČANJA  2017 

POVZETKI predavanj in delavnic ter predstavitve predavateljev3.srečanja 2017

KAKO JE POTEKALO SREČANJE

PETEK, 27. januarja 2017

Tokrat smo imeli moderatorko srečanja. Jana Šušteršič je odlično opravila svojo vlogo.

Na sliki sta predsednica Slavica Ravnik in moderatorka Jana: Pregledujeta, ali je vse v redu, da se začne.

Uvodoma je predsednica Slavica Ravnik pozdravila udeležence ter predstavila program. V kratkem zgodovinskem pregledu problematike zasvojenosti je opozorila na aktualnost problematike in načine družebenga spopadanja z njo: Uvodni nagovor Slavice Ravnik – 2017

 

Prvi gvorec je bil dr. Andrej Kastelic. Pregledno je predstavil temo Zdravljenje odvisnosti od drog v Republiki Sloveniji.

 

 

 

 

 

 

Takoj za njim pa nas je Milan Krek v predavanju Javno zdravstveni vidik uporabe drog med mladimi v Sloveniji, soočil z dokaj pretresljivmi podatki o uporabi predvsem alkohola in tobaka med mladimi in posebej o zaskrbljujočem odnosu, ki ga imajo maldi do tega.

Mag. Ivana Mandarić se je s predavanjem

Antropološki vidik uporabe drog

problematike lotila z druge strani: antropologija s svojega širšega zornega kota išče odgovore  na vprašanja kot so: kakšen pomen pripisujejo drogam sami uporabniki, zakaj so določene droge legalne in druge ne, kdaj uporaba drog postane bolezen….

Njeno predstavitev si lahko ogledate ANTROPOLOŠKI VIDIK UPORABE DROG mladi in dvisnost

 

Anja Mihevc z Združenja DrogArt – Centra za svetovanje in psihoterapijo je sodelovala z dvema predavanjema. Zelo plastično je predstavila svoje delo, s praktičnimi primeri in konkretnimi izkušnjami pa nas prepričala o načinu dela te institucije.

Tema prvega predavanja je bila Kontakt kot zdravilo: drugačen način dela z mladostniki, ki uporabljajo psihoaktivne snovi, ki si ga lahko ogledate Drugačen način dela z mladostniki – kontakt kot zdravilo

Tema drugega predavanja pa je bila: Delo z mladimi, ki eksperimentirajo z drogami: delo z mladimi, ki eksperimentirajo z drogami

Dr. Nada Jabandzic je avoj avditorij razgibala z z delavnico Epi skript pri otrocih in mladostnikih odvisniških družin.

Čeprav ujeti  med stole dvorane, ki za delavniški način dela ni bila ravno najboljša, pa so se udeleženci pustili voditi v gibanju in uživljanu v zamišljno situacijo. Prezentacijo najdete tukaj: Episkript u ovisnickim familijama

Nada je levo, v kotu, – ujeli smo jo, ko je čakala na začetek svoje prezentacije.

 

Vzporedno z delavnico Nade Jabandzic je potekala delavnica z Maddaleno Bergamaschi z naslovom Mentalizacija z zasvojenim mladostnikom iz perspektive transakcijske analitične psihoterapije. Maddalena je krogu udeležencev živahno predstavila, kaj je mentalizacija, nato pa nam je z insertom filma Sije kot zvezda (Shine like a star) dala v razmislek in mentalizacijo dogodek s filma: kaj se je dogajalo z dečkom, zakaj, kaj je čutil? Pa oče? Zakaj? Izjemno zanimivo – prezentacija Mentalizacija vsebuje samo tekst, slik in videa pa nismo mogli vključiti – morda kdaj kasneje ?

Film najdete na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Y2_9RFP2Rj8 v angleškem jeziku, v Italijanskem jeziku pa na https://www.youtube.com/watch?v=KeTmQiBkh3o&t=663s

Delavnico Maddalene in tudi vse naslednje predstavitve italijanskih gostov je prevajala Maja Sedmak Cvelbar. Maja ima že nekaj izkušenj in se je tudi tokrat izkazala resnično na visokem nivoju.

Dr. Nadezhda Zuykova pa nam je predstavila temo
Psihosocialna pomoč in rehabilitacija bolnikov s shizofrenijo in sočasnimi alkoholnimi odvisnostmi, narkopatologijami in odvisnostmi od kockanja

ob prevajalski pomoči svoje hčerke Anne Zuykove. Anna je kot prevajalka za ruščino novinka, to je bil njen prvi nastop – in opravila je res odlično!

Predavanje – prezentacijo Nadezdhe Zuykove najdete tukaj: Psihosocialna rehabilitacija bolnikov

KNJIŽNE NOVOSTI

Na koncu programa prvega dne smo imeli knjižne novosti :

Petrer Topič je predstavil svojo še čisto novo knjigo: Zasvojenost s seksulnostjo v digitalni dobi: priročnik za strokovnjake, zasvojene in njihove družinske člane

Aleksandra Meško pa je predstavila knjigo Ko ti črna mačka prečka pot, knjiga s CD-jem je še dišala po tisku, saj je pred dvema urama prišla s tiskarne in si je še avtorica ni uspela pogledati:

 

 

 

 

Nada Jabndzic je predstavila svojo knjigo AAAko je rat patriotski, je li mir matriotski?

Pri knjiznih novostih sta sodelovali tudi  založba Zala (fotko imas) in Alenna Clara iz zalozbe Grlica, ki je predstavila zbirko knjg Na robu in knjige iz zalozbe Chiara (knjižice z naslovi kot Ne stopajte vec po prstih, Custveni vampirji,  Delo s teboj me ubija…)

V avli pa so te knjige tudi prodajali (na fotografiji predstavnica založbe Zala)

 

 

 

SOBOTA, 28.1.2017

V soboto smo zastavili že zjutraj ob 8:30. Presenetljivo veliko število udeleženecv je bilo ob uri na mestu.

Prva je bila Elena Massardi. Tema njenega predavanja je bila: Kompulzivna želja po tetoviranju, luknjanju in rezanju kože. Česa nam mladi ne povedo?

Elena nam je povedala veliko novega, nam odstrla pogled na to rezanje in luknjanje s povsem novega zornega kota. Česa vsega ne vemo!!

Njeno prezentacijo dobite tukaj: Tetoviranje, rezanje, luknjanje kože pri mladih

 

 

Stefano Morena pa se je izkazal za zvezdo našega srečanja!

Njegova tema je bila: Identiteta in odnosi na spletu v mladostništvu: ni samo odvisnost!

Identiteta in odnosi na spletu

Stefano je z zelo zanimivim načinom podajanja jedrnato in zelo nazorno predstavil svojo tematiko: mladi so povsem drug svet, mi smo v njem tujezemeljska bitja. Mi, ki smo z drugega sveta, se moramo približati mlademu v njegov svet – kako? Je to sploh možno? Bravo Stefano! Videlo se je, da njemu kar uspeva, čeprav je sam zelo previden pri teh ocenah.

Po odmoru smo imeli na programu dve delavnici: prvo o zasvojenosti s seksualnostjo in drugo o motnjah hranjenja, ki sta potekali hkrati.

Peter Topić je predstavil temo Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi. V načrtu je imel delavnico za 12 ljudi. Vendar pa je bilo povpraševanje tako veliko, da se je v sobo nagnelno precel več udeležencev in je moral delavnico temu tudi prilagoditi. Njegov prispevek najdete tukaj: Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi

Petra in Dine pa naši fotoaparati žal niso ujeli “na licu mesta”, zato sta tukaj njuni uradni fotki.

Vzporedno pa je Dina Kononova iz Rusije predstavila delavnico TA psihoterapija in negovanje: meje sodelovanja in obravnave pacientov z motnjami hranjenja. Tudi tokrat se je kot prevajalka izkazala Anna Zuykova. Prezentacijo, ki jo je prav tako prevedla Anna, najdete tukaj: Motnje hranjenja -Dina

 

 

Prav zadnja na vrsti – in to po kosilu, ob 14:15,  pa je bila Sandra Vitas. Jo je že skrbelo, da ne bo več poslušalcev, pa se je izkazalo, da je bil strah povsem odveč. Še vedno zelo polno predavalnico je z veliko  energije povedla v svoj način dela in na praktičenm primeru pokazala, kako dela.

Njeno predstavitev najdete tukaj: Preventivno delo

 

SKUPINSKA SUPERVIZIJA

Prav nazadnje pa je Maddalena Bergamaschi imela skupinsko supervizijo, ki se je je udeležilo kar 23 udeležencev, dve pa sta predstavili svoj primer in dilemo, ki se jima pri tem poraja. Posebnost tega dogodka je vsekakor bila trojezičnost: supervizorka Maddalena je namreč Italijanka, za slovenske udeležence je odlično prevajala Maja Sedmak Cvelbar ob sodelovanju Igorja Ravnika, za ruske udeleženke- ena med njimi je tudi predstavila svoj primer, pa je prevajala Anna Zuykova. Prevajanje je potekalo tako spontano, gladko, da jezik pri superviziji sploh ni nič motil. Res pa je, da je maddalena mojstrica, s svojim umirjenim, premišljenim spraševanjem je omogočila – udeleženci smo doživeli uvid supervizanke, ene in druge. Že zaradi tega se je splačalo priti na ta dogodek.

Prav na koncu pa so se od nas poslovili še italijanski kolegi, ki so nam prinesli lepo darilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.